This princess saves herself, 2021
bronze
Met zilveren letters staat rondom dit bronzen beeld geschreven: ‘This princess saves herself’ (‘Deze prinses redt zichzelf’). Duidelijker kan het bijna niet. Tijd om ouderwetse sprookjes over prinsen die prinsessen redden eens grondig te veranderen. Met gevoel voor humor en in een geheel eigen taal verbeeldt Lara Schnitger in veel van haar werken eigentijdse, actuele discussies over sekseongelijkheid, rolpatronen, solidariteit en veiligheid. Deze Nederlandse kunstenaar maakte na haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag bliksemsnel internationaal carrière. Sindsdien woont en werkt zij in Los Angeles.
Hoewel textiel bij uitstek haar medium is, grenst haar (beeldhouw)kunst aan mode, grafisch design en architectuur. Ze maakt zowel vlaggen en banieren als installaties en sculpturen. Het alledaagse van textiel maakt dat de toeschouwer zich gemakkelijk fysiek met haar werk kan verhouden. Ieder mens hult zich immers in stof. Schnitger ziet kleding als een vorm van architectuur waarbij het lichaam de constructie is die de textiel zowel draagt als vormgeeft. In de openbare ruimte van een stad leveren architectuur en kleding beide bij uitstek de oppervlakten waarop in beeld en tekst politieke, sociale en economische boodschappen worden uitgedragen.
Speciaal voor ‘De Beeldengalerij’ heeft Schnitger haar gebruikelijke materiaal omgezet in brons en roestvrijstaal. Hoewel er geen lichaam te bekennen valt, roept de vorm van haar Haagse sculptuur onmiddellijk associaties op met een mensfiguur gehuld in ja, wat is het eigenlijk: een hoepelrok, korset, lingerie met een sjerp? In plaats van een vrouw houdt een stalen staketsel de kleding omhoog. Midden in het centrum van de hofstad maakt Schnitger zo een feministisch statement. Met een knipoog naar de koninklijke prinsessen natuurlijk.
Voorafgaand aan de onthulling van dit beeld organiseerde de kunstenaar samen met Stroom Den Haag ‘Suffragette City’: een even speelse als politiek geladen processie die aandacht vraagt voor vrouwenrechten en veiligheid. Gehuld in speciale overals en jurken droegen de deelnemers – vrouwen, maar ook mannen en kinderen – in de processie naast banieren en vlaggen ook stokken bekleed met lingerie mee, de zogenoemde ‘Slut Sticks’. De titel ‘Suffragette City’ verwijst naar de gelijknamige vrouwenbeweging in Engeland en Amerika uit het begin van de 20e eeuw en een lied van David Bowie.